Stortinget
Stortinget er Norges parlament, eller lovgivende forsamling, og ligger i Oslo. Derfor er Oslo Norges hovedstad. Her jobber det 169 stortingsrepresentanter som velges av folket for fire år om gangen. Det er Stortinget som er ansvarlig for å lage og forandre de norske lovene og styre over den norske staten.
Stortingsrepresentantene bestemmer over statens penger. Det er penger som Norge har tjent, men også penger som innbyggerne har betalt inn til fellesskapet som skatter og avgifter. Norge er et velferdssamfunn. Det betyr at den norske staten passer på at alle innbyggerne har det de trenger.
Statens penger betaler blant annet for skole og helsehjelp slik at det er gratis for alle innbyggerne. Hvis noen mister jobben eller er for syke til å jobbe får de penger av staten slik at de har råd til mat og et sted å bo. Statens penger brukes også til eldreomsorg, militære og bygging av nye veier.
Oversikten over hvordan pengene skal brukes heter statsbudsjettet. Regjeringen kommer med et forslag til statsbudsjett hvert år, og så diskuterer stortingspolitikerne dette og gjør endringer. Hvis man vil bruke mer penger på noe, må man bruke mindre på noe annet. Til slutt vedtar storingspolitikerne budsjettet. Det vil si at de bestemmer at sånn skal det bli.
Det er Stortingsvalg hver fjerde år. Da velger det norske folket hvem som skal få sitte på stortinget. Norske statsborgere har stemmerett ved Stortingsvalg fra det året de er 18. Når det er valg stemmer man på et parti, ikke på en person. Partiene lover innbyggerne å holde seg til et partiprogram de har offentliggjort for velgerne på forhånd. De partiene som får mange stemmer får mange representanter på Stortinget. Stortingspolitikerne er fra forskjellige partier og er ofte uenige. Før de tar en avgjørelse diskuterer de sakene, slik at alle skal bli hørt. Deretter stemmer de, og flertallet avgjør.
De politiske debattene er åpne for publikum, og de som vil kan komme og høre på at politikerne diskuterer.