Regjeringen
Regjeringen har ansvar for at det som blir bestemt på stortinget blir gjennomført. Regjeringen består av statsrådene og statsministeren. Statsministeren leder regjeringen. Det er rundt 20 statsråder. Hver statsråd er sjef for et departement, hvor det jobber mange mennesker. Departementene er ansvarlige for en type politikk hver, for eksempel finanspolitikk, skolepolitikk eller jordbrukspolitikk. De som jobber i departementet er ikke folkevalgte, men eksperter på sitt område og gir råd til statsråden om hva som er lurt å gjøre.
Hvis Stortinget for eksempel har bestemt at skoleelever skal lære mer matte, er det statsråden for kunnskapsdepartementet som har ansvar for at dette skjer og hvordan. De andre i departementet hjelper statsråden med å få dette til.
Regjeringen kommer med mange forslag som det stemmes over i Stortinget. Den kommer med forslag om nye lover og endringer i lovene. I tillegg er det Regjeringen som lager forslag til statsbudsjett hvert år. Da snakker de ulike statsrådene om hvilke områder som er viktig å prioritere og hvordan de mener at pengene bør brukes på best måte.
Regjeringen sitter fire år av gangen. Etter hvert stortingsvalg danner et eller flere av de partiene som fikk mest stemmer regjering. Av og til får et parti så mange stemmer at de kan danne regjering alene, men det vanligste er at flere partier samarbeider om å danne regjering. Det kalles en koalisjonsregjering.
For å være sikker på at regjeringen gjør det folket ønsker, har vi en regel som sier at regjeringen må ha støtte fra Stortinget. Hvis flertallet på Stortinget er uenige i det regjeringen gjør kan de tvinge regjeringen til å gå av. Da må alle partiene snakke sammen på nytt og lage en ny regjering.