Internasjonalt samarbeid
Norge har sine egne lover og styrer seg selv. Men samtidig har Norge samarbeid med mange andre land i verden. Gjennom slike samarbeid får Norge hjelp og muligheter, men vi må også følge noen regler.
Et av de viktigste samarbeidene i Europa er EU. EU er en forkortelse for den Europeiske union. Nesten alle landene i Europa er medlemmer her. Unionen ble dannet etter andre verdenskrig for å skape bedre samhold og vennskap. EU gjør det også lettere å kjøpe og selge varer mellom medlemslandene.
EU har sin egen regjering, en pengeenhet som heter Euro og en egen domstol. I tillegg lager EU mange regler for medlemslandene. EU lager regler om blant annet økonomi, arbeidsliv, innvandring og miljø.
Norge er ikke medlem av EU. Det har vært to folkeavstemninger i Norge om medlemskap, men begge gangene har flertallet sagt nei. En folkeavstemning er et valg hvor alle over 18 får være med på å avgjøre noe som er veldig viktig for landet. Mange nordmenn stemte mot EU fordi de ønsker at Norge skal lage sine egne lover og regler. Men det er også mange fordeler med å være medlem. For at Norge skal få noen av disse fordelene har vi et samarbeid med EU som heter EØS-avtalen. Det er en avtale mellom tre land – Norge, Island og Liechtenstein – og EU.
EØS-avtalen gjør at nordmenn kan reise, arbeide og handle varer fritt i EU-landene. Men Norge må også følge mange av reglene til EU på grunn av EØS-avtalen.
En annen viktig organisasjon som Norge er medlem av heter NATO. NATO er en forsvarsorganisasjon. Medlemmene er land fra Europa og Nord-Amerika. NATO ble dannet under den kalde krigen for å hjelpe medlemslandene med sikkerhet, frihet og uavhengighet.
Den viktigste regelen i NATO er den som heter artikkel 5 i avtalen. Denne regelen sier at et angrep på et av medlemslandene i NATO er et angrep på alle medlemslandene. Det betyr at hvis et av landene i NATO blir angrepet, vil de andre landene hjelpe til med militære styrker.
NATO kan også hjelpe til under internasjonale kriser. Da sender NATO-landene soldater for å bevare fred, forebygge konflikter eller for å hjelpe til med nødhjelp etter for eksempel naturkatastrofer.