Kjønn og likestilling
Menn og kvinner er født ulike. Men i tillegg til de biologiske forskjellene, finnes det forskjeller mellom kjønnene som kommer fra hvordan vi blir oppdratt. Samfunnet rundt oss påvirker hva vi tenker er typisk for kvinner og menn. Det gjør også familie og venner. Vi kaller denne typen forskjeller for kjønnsroller. Ofte tenker vi ikke over disse rollene fordi vi har lært dem fra vi var små.
Eksempler på kjønnsroller er at små gutter blir kledd i blått og får biler å leke med mens små jenter kles i rosa og får dukker. Et annet eksempel er hvordan gutter og jenter hjelper til hjemme. Det er vanlig at gutter hjelper til utendørs med vedlikehold mens jentene hjelper til med husarbeid, som matlaging og vasking. Det er ingen biologisk grunn til at gutter og jenter skal bruke forskjellige farger eller hjelpe til med ulike ting hjemme. Likevel gjør kjønnsrollene at vi behandler gutter og jenter forskjellig.
Kjønnsrollene varierer rundt i verden. I noen land er det kvinnen som bestemmer i hjemmet og forsørger familien, og andre steder er det mannen som har denne rollen. Kjønnsroller kan være negative hvis de hindrer gutter eller jenter i å gjøre som de vil.
I Norge og mange land i den vestlige verden har de kvinnelige og mannlige kjønnsrollene blitt ganske like. En av grunnene til det er likestillingskampen på 1970-tallet, hvor kvinnene kjempet for å få de samme rettighetene som menn. Derfor er det for eksempel vanlig i Norge i dag at både menn og kvinner jobber og tjener penger, og at de deler arbeidet i hjemmet. Både menn og kvinner lager mat og passer barn.
I Norge har man lover som sier at menn og kvinner skal behandles likt. Kvinner og menn har samme rett til å ta utdannelse, jobbe, ha eiendom, gifte seg og skillles. Hvis man forskjellsbehandler på grunn av kjønn kan man bli straffet.
Men på noen områder har ikke kjønnsrollene endret seg like mye i Norge. Mange menn og kvinner velger fremdeles tradisjonelt når de skal velge utdannelser og yrker. Selv om forskjellene blir mindre, er det flere kvinner som utdanner seg innenfor omsorg og helse og flere menn som velger teknikk og naturvitenskap. Det er også flere menn enn kvinner som er sjefer i arbeidslivet.